Whoopies (munaton)

Tämä reseptini on hyvä esimerkki siitä, että aika monen ruokalajin pystyy muuntamaan erikoisruokavalioiden mukaiseksi. Se vaatii vain kekseliäisyyttä ja mahdollisesti hieman enemmän töitä.

Jenkeissä jo vuosikausia suosikkiherkkuna on ollut Whoopie pies, lyhyemmältä nimeltään whoopies.
Perusideana on mehevä keksi, jonka välissä onvaahtokarkkimassasta (mashmallow fluff) tehty kuohkea ja makea täyte. Whoopiesit ovat myös söpöjä ulkonäöltään, kuin macaronsien isosiskoja. 
Kananmunaa käytetään jokaikisessä reseptissä, mitä olen löytänyt. Lisäksi mashmallow fluff sisältää kananmunanvalkuaista, minun suurin vihollinen.. 
Mutta pienen tutkimustyön tuloksena olen saanut aikaiseksi keksin, joka on herkullinen ja samalla munaton. Ja täytteen, joka korvaa oivallisesti alkuperäisen version.

Whoopies (munaton)
Leivos
9dl vehnäjauhoja
4,5dl sokeria
1,6dl Fazerin kaakaojauhoa
2rkl Maizenaa
2tl ruokasoodaa
1/2tl suolaa
1tl vanilijauutetta
1,6dl öljyä
3,6dl soijamaitoa (tai kevytmaitoa, jos ei tarvitse olla maidoton)

Sekoita vehnäjauho, kaakaojauho, Maizena, ruokasooda ja suola keskenään yleiskoneella. Lisää soijamaito, öljy ja vanilijauute. Seoksen tulee olla tahmeaa ja paksua, joten lisää jauhoja tarvittaessa. Tee 1-2 ruokalusikan kokosia leivoksia leivinpaperille tarpeeksi etäälle toisistaan. 
Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
Leivokset ovat kypsiä, kun hammastikulla keskeltä kokeiltaessa tulee ulos puhdas hammastikku. Anna leivoksien jäähtyä, ennen kuin irroitat ne leivinpaperista.
Leivosten jäähtyessä tee täyte. 

Mashmallow fluffin korvike:
Sulata noin kolme ruokalusikallista voita paistinpannulla miedolla lämmöllä. Lisää noin 40 vaahtokarkkia ja sekoita rauhallisesti kunnes vaahtokarkit ovat sekoittuneet.
(Tätä seosta voi käyttää kaikkeen, mihin tarvisit Marshmallow fluffia.)

Täyte
125g aitoa voita
220g marshmallow fluffia tai sen korviketta (kts. yllä)
2dl tomusokeria
2tl vanilijasokeria

Notkista voi vatkaimella ja lisää siihen sitten marshmallow fluffia purkki, tomu- ja vanilijasokeri.
Näin täyte on valmis kuorruttamiseen.
---
Kun leivokset ovat täysin viilentyneet, käännä leivos ylösalaisin ja lisää siihen pursottimella täytettä. Käännä päälle toinen leivos, joka on oikein päin. Paina kevyesti yhteen. 
Valmiita whoopieseja voi säilyttää tiukasti säilytysrasiaan pakattuna tai yksittäin tuorekelmuun käärittynä. 
Whoopiesin päälle voi ripotella tomusokeria tai vaikka muotoilla hauskoja kuvioita sulatetusta suklaasta.

 Makeata viikonloppua teille kaikille! Joko te olette kokeilleen whoopieseja?

CONVERSATION

6 kommenttia:

  1. Omat whoopiessit meni keväällä vähän lättänäksi..Käytin makeutusjauhetta enkä sokeria, joten taikinasta ei tullut kuohkeaa. Mutta maku oli erinomainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi kuule olla, että tuo makeutusjauhe ei sitten toiminut siinä reseptissä.
      Mullakin tämä taikina oli liian löysää aluksi, mutta ripaus jauhoja auttoi asiaan.
      Maku on kyllä tosi tosi hyvä!!! Sokeria voi himmata taikinassa, jos ei halua liian makeaa, sillä täytehän on lähes pelkästään sokeria ;)

      Poista
  2. Niin herkullisen näköisiä. Noita on pitänyt tehdä vaikka kuinka kauan. Ei ole vaan ehtinyt. Täytyy laittaa taas uudelleen tekolistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marianne, ehdottomasti kannattaa kokeilla. Vaahtisseos on aika sottaista puuhaa (ainakin meidän keittiössä), mutta niin menestys!
      Olimme eilen illalla Funparkissa ja otin muutaman whoopiesin mukaan sinne sillä ajatuksella, että eihän näitä nyt kukaan syö siellä, mutta otetaan varmuuden vuoksi. Funparkissa oli niin paljon porukkaa ja hirveät jonot kaikkialle, että whoopieseille oli valtava kysyntä myöhemmin illalla :D

      Poista
  3. Uunissa testinä munattomat mokkapalat gluteenittomana versiona, tuoksu on huumaava :) Luuletko että nämä whoopiet kärsisivät kauheasti, jos tekisi gluteenittomina? Kauanko säilyvät ja kestävätkö pakastamista? Nämä olisivat mahtavaa tarjottavaa YO-juhlissa keväällä :D

    VastaaPoista
  4. Kiva kun löysin blogisi.olen tähän asti ollut ainoa aikuinen lähipiirissäni joka on kananmunalle allerginen. Yli 30 vuotta sitten maistanut viimeksi "normaalia" kakkua.eli monta reseptiä on myös pitänyt itse muokata.

    VastaaPoista

Olisin oikein ilahtunut kommentistasi ♥
Any comments? ♥