Dubai Dubai DubaiIkuinen rakkauteni; Dubai!
Edellisestä kohtaamisestamme on tasan vuosi. Miten olen pärjännyt ilman sinua!? No, vielä pitää pärjätä, kun mitään reissua ei ole näköpiirissä. Mutta pakko uskoa, että me kohtaamme vielä!

Kirjoitan teille kuitenkin Dubaista, koska valtavan moni on siitä kysellyt FB:n ja blogin kautta. Lukuisat ystäväni ovat viime vuosina suunnanneet talvilomansa arabiemiraatteihin, ja myös siitä syystä Dubai ollut kuuma puheenaihe.

Nämä vinkit ja mielipiteet ovat ainoastaan minun, eli eivät edusta mitään yritystä tai tahoa.
Olen itse käynyt erilaisilla ryhmäkokoonpanoilla Dubaissa monta kertaa, ja seuraavat vinkit on kerätty vuosien saatossa. Jotkut vinkit voivat olla vanhaksi menneitä, mutta ei sille mahda mitään.
Here we go:

Sää
Viimeisin reissumme Dubaihin kesti kaksi viikkoa; tammikuun lopusta ystävänpäivään.
Dubaissa oli joka päivä 25 asteen helle, joka oli juuri sopiva meille. Ei liian kuuma, mutta tarpeeksi lämmin, ettei pitkähihaista tarvinnut yölläkään. Parina päivänä ripotteli sadetta, mutta koska reissussa oli niin paljon tekemistä, ei pieni sade haitannut. Sadepäivät tuli vietettyä lähes kokonaan kauppakeskuksissa.  Talvella Dubaissa on siis reilut 20 astetta joka päivä, ja kesällä lämmöt kohoavat neljäänkymppiin. Huh hellettä! Kaikki julkiset tilat ovat metrosta lähtien ilmastoidut, joten siitä ei tarvitse olla huolissaan.

Shoppailu
Dubaihan on tunnettu nimen omaan shoppailumahdollisuuksistaan. Siellä on ainakin kuusikymmentä isoa/valtavaa ostoskeskusta, mutta lisäksi siellä on hurja määrä pienempiä shoppingcentereitä.
Hintataso on mielestäni edullisempi kun Suomessa, ja se korostui entisestään jokavuotisten shopping festivaalien aikana. Dubai shopping festival 2015 on 1.1.-1.2.2014 välisenä aikana, mutta useassa paikassa alennusmyynnit jatkuivat pitkälle sen jälkeekin. DSF:n aikaan alennukset koskevat melkein kaikkia liikkeitä, ja se koskee lisäksi kaikkien alennettujen tuotteiden varastoa. Eli jos löydät mieluisen paidan rekistä, mutta väärällä koolla, myyjä hakee sinulle varastosta oikean koon. Eli ei mitään hajakokoja tuotteista, jotka eivät muuten mene kaupaksi. Huippua!

Minun suosikkiostoskeskukset ovat Mall of the Emirates ja Deira City Centre. Mall of the Emirates on reilun 800 liikkeen ostoskeskus, jossa tulee vietettyä aikaa monena lomapäivänä. Hurjasti erilaisia liikkeitä, ravintoloita ja aktiviteettejä. Kävimme erran elokuvissa tämän reissun aikana.
Deira City Centre on huomattavasti pienemmän luokan ostoskeskus, mutta täällä alennusmyynnit jatkuivat paljon pidempään ja paikkana se on paljon helpommin hahmoitettavissa. Kun esimerkiksi Dubai Mall on niin valtava, että siellä eksyy helposti, ja en millään saa hahmotettua sen muotoa. 

Jos Dubai-matkasi on tarkoitettu shoppailumatkaksi, ota kauppakeskuksiin hyvät kengät, mukavat vaatteet, varaudu tankkaushetkiin ja ota jo heti kättelyssä ostoskärryt mukaasi. Shoppailu on eräänlaista kestävyysurheilua, johon kannattaa varautua etukäteen. Jos seurueessa on miehiä, jotka eivät välitä shoppailusta, suunnitelkaa heidän ohjelmaansa myös etukäteen. Kauppakeskuksissa voi käydä esimerkiksi päivällä elokuvissa, syömässä, keilaamassa tai vaikka laskettelemassa (Mall of the Emirates). 

Dubai Mallissa on noin 1200 kauppaa. Kymmen kertaa enemmän kun lähikaupassani Ideaparkissa! Se tarkoittaa sitä, että siellä liikkumista kannattaa suunnitella jo etukäteen. Jos Cartier-kello ei ole suunnitelmissasi, ei kannata kiertää luksuskäytäviä, sillä ne vievät vain aikaa (ja shoppailuinnon).

Itse ostin melko paljon vaatteita, koruja ja kosmetiikkaa. Kohtuuhintaiset ja minulle mieluiset merkit siellä ovat mm. Gant, Tommy Hilfiger, GAP, Pierre Cardin, Victoria's secret ja Fred Perry.
Dragon Mart-ostoskeskusta ei mielestäni mainosteta suomalaisille, mutta se on ehdottomasti näkemisenarvoinen paikka. Sinne on noin 30km matka Dubain keskustasta, mutta matka taittuu helposti taksilla. Hintaa taksille tuli 10€/suuntaansa. Tässä ostoskeskuksessa on kiinakrääsää ja jonkun verran laatumerkkejä myös. Dragon Martista tarttui matkaan erilaisia iPhone- ja iPad-tarvikkeita. Sieltä löytyi myös paljon sisustustavaroita ja liinavaatteita. Lisäksi yksi syy mennä Dragoniin oli se, että siellä on Joanna-vaatekauppa, jossa useissa vaatteissa on kirjailtu logo; Joanna. Niitä tuli ostettua 200€:lla JoJolle!

Kultasoukista kultaa saa tunnetusti maailman edullisimpaan hintaan. Viimevuotiselta reissulta kultakoruja sai vain äitini. Minä ostin edellisellä kerralla timanttisormuksen, joka arvioitiin myöhemmin Suomesssa kultasepällä 4 kertaa kalliimmaksi. Joten lähekkäin olevat mauste- ja kultasuok ovat ehdottomasti Dubain suurimpia must-kohteita!
Tässä meidän perheen ostokset kasattuna sohvalle.
Liikenne ja liikkuminen
Metro on toimiva ja erittäin siisti. Metrot kulkevat ilman kuljettajaa, ja viivästyksiä ei ole koskaan. Ainoa huono puoli on valtavat ruuhkat. Vasta kymmenen-yhdentoista aikaan illalla ruuhkat helpottavat, ja metroon olisi mahtunut mukavasti ja turvallisesti lastenrattaiden kanssa. Muina aikoina sisään- ja uloskäynti on joka kerta ahtautumista. Kultaisella metrokortilla saa matkaustaa gold-luokassa, jossa on väljempää. Joten seurueesta yhden kannattaa aina ostaa sellainen lippu, jotta rattaiden kanssa matkustaminen helpottuisi.

Toinen vaihtoehto metrolle on taksit, jotka ovat erittäin edullisia. Pitkäkin matka taksilla maksaa ~8€ luokkaa eli niitä kannattaa käyttää, jos haluaa helppoa ja nopeaa matkustamista. Lapsen kanssa matkustaminen ei kuitenkaan ole turvallista, koska takseissa ei tietenkään ole istuimia (ellei etukäteen sellaista tilaa). Siksi  kuljimme pääasiassa metrolla.
Liikenne Dubaissa on todella hektistä, ruuhkat hurjia ja nopeudet aika-ajoin huimia. 
Näkymä metron ensimmäisestä vaunusta.
Al Karaman metroasemalla.
Matkustaminen pienen lapsen kanssa
Yli kaksivuotiaan lapsen kanssa matkustavalla hotellissa kannattaa olla muutakin aktiviteettiä, kun pelkkiä omia leluja. Tämähän pätee jokaiselle ulkomaanmatkalla, mutta halusin kuitenkin mainitan sen vielä. 

Uima-altaat, vesipuistot, leikkipuistot, eläintarha, lintu- ja delfiininäytökset olivat JoJon suosikkeja tällä reissulla. Yritimmekin mennä  matkalla hänen ehdoilla. Ja esimerkiksi shoppailureissuilla JoJo ei ollut läheskaan aina mukana. Ja niillä retkillä, joilla hän oli mukana, oli joku aikuinen meidän isommasta seureesta hänen seuranaan. JoJo on tottunut shoppailija, ja jaksaa verrattain tosi hyvin kierrellä kauppoja. Se ei kuitenkaan ole kovin virikkeellistä hänelle, joten yritimme suunnitella päivät niin, ettei hänen tarvinut olla kaupoissa pitkiä aikoja.
Kannattaa talvikuukausina valita sellainen hotelli, jossa on lämmitetty uima-allas . Muutamissa suomalaisten suosimissa hotelleissa on kyllä allas, muttei se ole lämmitetty.

Huvittelu
Dubaissa on kaksi valtavaa vesipuistoa, Aquaventure waterpark ja Wild Wadi, jota kumpaakin menoa voin suositella. Molemmissa on lämmitetyt altaat ympräri vuoden, joten näin kylmimpäänkin talviaikaan siellä tarkenee viettää koko päivä. Vesipuistossa hurahtaa tunti jos toinenkin, ja vähän isommatkin lapset tykkäsivät (lue: peheenisät)! Aquaventuressa on oikein kiva alue pelkästään perheen pienimmille, eli ihan vauvasta alkaen on huomioitu. Sisäänpääsy vesipuistoon maksaa huikeat 60€/hlö, mutta jos jossain, niin tässä ei kannata säästää. Extra 10€ menee lokeron maksuun, mutta se on tarpeellinen vain yksin liikkeelläolevalle. 

Kauneushoidoissa olen käynyt joka kerta Dubaissa reissatessani, eikä tämä viimeisin matka ollut poikkeus. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa geelikynsiä "timanteilla". Ja samalla minulle tehtiin jalkahoito pedikyyrillä. Olin hoidossa yli kolme tuntia, yhteishintaan 50€.
Eräällä matkalla teetin räätälillä itselleni neljäosaisin jakkupun. Se puku on edelleen käytössä minulla, ja sille tuli hintaan luksuskankaineen ja töineen tasan 100€.

Dubain rannat ovat kaikki hyvin kauniita ja puhtaita. Mutta täytyy myöntää, joka lomalla olemme viettäneet vain yhden lyhyen rantapäivän. 

Myöskään ruoasta en osaa sanoa mitään erityistä, sillä suurin osa ruokailuista tapahtui hotellissa tai kauppakeskuksien Food Courteissa. Jokainen matkaseurueen jäsen sai hakea mieluistaan pikaruokaa, ja tapasimme ruokapöydän äärellä. Ruokailut olivat usein nopeita. Sitä ehkä olen jäänyt kaipaan matkoiltamme, että jonain iltana olisimme menneet kunnon ravintolaan syömään. Ihan ajan kanssa. 
Koska siitä ei kannata huolia, ravintoloita tästä maasta löytyy. Me emme vaan ole vielä oppineet käyttämään niitä oikein.
JoJon ollessa mukana, otimme usein lähikaupan tiskilta valmisruokaa hotellille. Ja konditoriatiskiltä tarttui mukaan toinen toistaan upeampia leivoksia. Todellisia taideteoksia.

Pidimme päivittäin useita kahvitteluhetkiä. Kauppakeskukset ovat täynnä kahviloita, erilaisine herkkutiskeineen. Joten kahvia tuli juotua näillä reissuilla huimat määrät. Myös hotellihuoneissa se on perusvarustus.

Dubaissa on paljon erilaisia puistoja, joissa paikalliset viettävät paljon aikaa. Paikallinen vapaa päivä, perjantai, täyttää puistot entisestään. Kaunein puisto on mielestäni Zabeel Park, joka on hyvin lähellä Metron Al Karama-pysäkkiä, Karaman kaupunginosassa. Puistossa on upeiden istutusten ja suihkulähteiden lisäksi huvipuistoalue, jossa pääsee ajelemaan erilaisilla laitteilla muutaman dirhamin hintaan.
Tykkäämme mieheni kanssa käydä ulkomailla elokuvissa. Dubaissa suurin osa leffoista on englanniksi, joten joka ilta olisi riittänyt katseltavaa silläkin saralla.
Eräänä iltana kävin Deira City Centerissa elokuvissa katsomassa Robocopin ja se oli 4Dx:nä. Tämä oli ensimmäinen kerta minulle, kun pääsen leffateatterissa kokemaan heiluvat tuolit, suihkivat vedet, tuoksut ja muut efektit omalla paikallani. Lisäksi salissa räjähteli savupommeja ympäriinsä ja valot oli suunniteltu leffan kohtauksien mukaiseksi. 4Dx-leffan hinta Dubaissa maksaa 25€, mutta se on ehdottomasti sen väärti actionleffassa! Hauska muisto leffaillasta oli se, että kaikki muut elokuvasalissa söivät aluksi lämmintä ruokaa. Minä olin ainoa popcornien kanssa.

Delfinaario Creekside Parkissa oli todella upea, mutta Särkänniemen delfiini-esitykset eivät kuitenkaan kalpene sen rinnalla. Otimme delfinaariossa VIP-liput, jotka maksoivat hieman normaalilippua enemmän. Sillä sai eturivin paikat altaan edestä, kastumisvaaralla. Mutta kaikista muistakin paikoista näki hyvin altaalle, joten VIP-liput eivät välttämättä olleet ehdottomat tässä paikassa.
 Samaisessa puistossa on eksoottisten lintujen show, joka oli todellista ajan- ja rahanhukkaa. Muutama papukaija lenteli tottelemattomana ympäriinsä. Joten ei kiitos lintushowlle.

Käytimme matkatoimistoamme vain yhteen retkeen, joka oli aavikkosafari. Sen hinta oli 60€. Upea kokemus sekin, vaikkakin aavikkodyyneillä maastoautot olisivat voineet mennä reippaampaa vauhtia. Retkeen kuuluu lisäksi kameliratsastusta, hennatatuointeja, illallinen aavikolla. Retken olisi voinut saada edullisemmin paikalllisilta myyjiltä, mutta tällä kertaa käytettiin matkatoimistoa.
Aito, kultainen auto Dubai Mallin edustalla. (pahoittelut huonolaatuisesta kännykkäkuvasta)
Suihkulähde Dubai Mall:n ja Burj Khalifan edustalla. Näyttävä show.
Dubai Marina metrosta kuvattuna.
Dubai Mallin edustalla oleva allas.
Koko loman kruunasi hissimatka maailman korkeimman rakennuksen 124. kerrokseen Burj Khalifassa. Mielettömät näkymät ulkoterassilla ja sisältäkin rakennuksen voi kiertää ympäri, ja saada 360 asteen näkymän Dubain yllä. Ehdottomasti 25€ arvoinen juttu, vaikka jonottaminen kesti ennakkolipuillakin 30min, kun kyseessä oli auringonlaskunaika. Aamuauringon aikaa jonottaminen on lähes olematonta, joten jos aikatauluusi sopii, varaa aika Burj Khalifaan auringon nousun aikaa.
Dubaista on kohtuullinen bussimatka Abu Dhabiin, jossa on taas valtava määrä nähtävää ja tehtävää. Miehille yksi mieluisimmista lienee F1-huvipuisto, jossa useimmat laitteet sopivat vain todellisille hurjapäille.
---
Hän, joka sanoo, että Dubaissa on pelkkää shoppailua, ei ole etsinyt tarkemmin. Jokaiselle löytyy tekemistä, voin taata sen! Ennen kaikkea turvallinen, puhdas ja tyylikäs kaupunki, johon sopii matkustaa yksin, kavereiden tai vaikka perheen kanssa. Upeat, siistit rannat, näyttävät rakennukset, huumaava tunnelma takaava unohtumattoman lomakokemuksen!
~ ~ ~
Tässä "lyhyesti" minun mietteitä ja kokemuksia Dubaista. 
Lisäkysymyksiä ja -kommentteja sopii laittaa tähän alle. Ja mielelläni kuulen myös sinun matkakokemuksiasi!

Ja vinkkinä; tuolla oikealta löytyy blogissani käynnissä oleva arvonta! Nyt kaikki mukaan ->

CONVERSATION

21 kommenttia:

 1. Nyt alkoi kyllä kiinnostaa tämä kohde. Hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villa Kardemumma, ehdottomasti näkemisenarvoinen paikka!
   Suosittelen lämmöllä :)

   Poista
 2. Näitä kuvia&kirjoituksia haettiin vuosi sitten,kun oli pieni tsänssi että muutetaan koko perhe Abu Dhabiin! Ja nyt kun näitä kuvia katseli niin harmitus vaan kasvoi...Olisihan noilla tienoilla voinut olla ihan mukava viettää aikaansa:) Niin siistin näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinu, kiitokset kommentista!
   Voi mä etsin syitä muuttaa tuonne edes lyhyeksi aikaa. Jokaisessa paikassa on hyvät ja huonot puolensa, mutta olisin täysin valmis muuttamaan tuonne suunnalle ainakin joksikin aikaan.

   No, ainakin siellä voi lomailla. Jos budjetti sallii :)

   Poista
 3. Ystävät ovat käyneet ja kehuneet kovasti. Dubaikuumehan tässä alkaa polttelemaan. Aivan mahtavia kuvia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia K, joo mäkin kyllä suosittelen ♥
   Aika paljon sinne jää kaipaamaan, eli uutta matkaa pitäisi ruveta säästämään. Jostain! Heh!

   Poista
 4. Voi kun iski matkakuume! Tuonne pitäis ehdottomasti joskus päästä käymään, ystävät just tulivat tuolta ja oli ollut kuulemma huikea paikka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, joo mäkin olen monta kertaa käynyt, ja edelleen löydän paljon tekemistä ja nähtävää ♥
   Oli onni, kun sain vielä JoJon vuosi sitten sinne. Hän tykkäsi myös!

   Poista
 5. Kiitos kivasta matkailupäivityksestä, ystävättäreni on siellä parasta aikaa. Itse en ole koskaan ollut kaupungissa, mieheni taas ravasi siellä jossakin vaiheessa yhtenään työmatkoilla, ehkä joskus matkustan sinne itsekin :-))
  XX

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Päivi, kiitokset kommentista! ♥ ♥ ♥
   Voi, sun olisi pitänyt käydä silloin siellä. Tai eihän se tietenkään vieläkään ole myöhäistä ;)))

   Poista
 6. En malta odottaa, ensi kuussa pääsen paikan päälle.

  VastaaPoista
 7. Oi että, miten minulla onkaan tuonne ikävä!! <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mullakin, Heidi!
   Vanhempani palasivat juuri kahden viikon reissulta, ja matkakuume senkuin kasvoi sen myötä :D

   Poista
 8. Osaatko vinkata noita kauneushoitoloita?

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olen käynyt useissa kauneushoitoloissa, mm Karaman alueella. Mutta ehkä suositukseni olisi se, että jos haluat säästää rahaa ja saada kuitekin laadukkaan hoidon, ei kannata mennä hoitoihin kauppakeskuksissa tai aivan keskustassa.

   Mm. Karaman alueella on lukuisia hoitoloita, jotka eivät ehkä ole aivan yhtä glamourikkaita, kun keskustan kuumimmat paikat, mutta palvelu on loistavaa ja työnlaatu myös. Olen saanut Dubissa parhaimmat jalkahoidot ja geelikynnet. Suosittelen lämmöllä kokeilemaan vähemmän tyylikkäännäököistä liikettä :)

   Poista
 10. Hei olen lähdössä naispuoleisen ystäväni kanssa kohta dubaihin, niin mites siellä suhtaudutaan siihen että kaksi samaa sukupuolta edustavaa on samassa huoneessa ja yhdessä reissulla? Ja osaatko sanoa jotain hyviä vaatekauppoja jotka eivät sijaitse kauppakeskuksissa ja ihan keskustan tuntumassa, semmoisia niin sanottuja kultasuonia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ja kiitos kommentistasi! Hauskaa, että halusit kuulla minulta kommenttia tähän -kiitos!

   Sarjahin puolella on monta hyvää putiikkia, mutta Dubain keskustassa me olemme usein vain kauppakeskuksissa, koska lähes kaikki liikkeet ovat siellä. Deiran puolella löytyy joitakin, kuten Pierre Cardinin ihana putiikki. Mutta Deira ei tosiaankaan ole aivan citycenterissä.

   Suosittelen lämpimästi Abra-veneellä menemistä soukeihin (niihin bazaarehin). Sieltä löydät kulta- ja maustesoukit ja ne todella ovat sananmukaisesti kultasuonia ;) Muuten parhaimmat kaupat ovat kauppakeskuksissa.

   Ah, tosiaan yksi juttu tosin tuli mieleen. Dubaissa on paljon näin ns. euron kauppoja, jossa kaikki "krääsä" on superhalvalla. Niitä voi suositella, jos sellaista etsii. Ei ole ehkä laadukkainta tavaraa, mutta kun halvalla sai ;))))

   Hyvä yleissääntö kaikille on se, että julkisia hellyydenosotuksia (paitsi lapsiansa kohtaan) kannattaa välttää. Mutta ystävykset samassa hotellissa (tai vaikka olisi pariskuntakin) ei ole ymmärtääkseni mikään ongelma. En ole ystäviltäni ainakaan kuullut mitään negatiivista. ♥ ♥ ♥

   Poista
 11. Moi kysyisin neuvoa olen kii nostunut muutamaan dubainiin mutta asuminen siellä hyvin kallista.. onko tietoa onko mitään yhteisöä missä olisi dubaissa asuvat suomalaiset jos vaikka kövis hyvä tiuri ja pääsis kimppa kämpään asumaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,
   ja aaaaaanteeksi,kun en ole nähnyt tätä kommenttia aiemmin! Vinkki tulee nyt supermyöhässä, mutta eihän sitä tiedä, jos joku kurkkaa vastaustani.

   Valitettavasti tätä en tiedä. ennen sivusto dubai.fi oli toimiva sivusto, mutta se lienee kuopattu tässä vaiheessa.

   Pahoittelut, etten osaa auttaa tässä!

   Poista

Olisin oikein ilahtunut kommentistasi ♥
Any comments? ♥