Talon valinta

Viime syksynä talomme myytiin omaksi ja muiden yllätykseksi. 
Ulkomaanmatkan aina postilaatikkoomme oli tullut viesti, jossa luki suunnilleen näin "Olisiko teidän kotimme meidän uusi koti? Olemme kiinnostuneista ostamaan tältä alueelta talon, joten olkaa yhteydessä jos kiinnostuitte!"
Soitimme kirjeessä olevaan numeroon ja parin kuukauden sisällä asuimme jo uudessa "väliaikaiskodissamme". Tämä antoi perheellemme loistavan tilaisuuden pohtia rauhassa seuraavaa liikettä. Tiesimme, että JoJolla alkaa esikoulu tulevana syksynä ja nyt on oiva tilaisuus vaihtaa maisemaa. Harkitsemme pitkään muuttoa takaisin Lahteen, jossa suurin osa ystävistä ja sukulaisistamme asuu. Mietimme asiaa pitkään, mutta lopulta päädymme kuitenkin jäämään Lempäälään. Lempäälästä on tullut vuosien saatossa hyvin rakas paikka meille ja koemme, että täällä on hyvä kasvattaa lasta. Lisäksi JoJon päiväkoti on hienosti ajanut tulevaa eskaripaikka-asiaa, ja JoJolle on löytynyt huippupaikka eräästä eskarista keskustan tuntumasta. Erityislapsen eskaripaikka ei siis mene perheen kodin sijainnin mukaan, vaan sen mukaan, missä kunta järjestää varhaiskasvatusta. Eli eskaripaikka on keskustassa, asuisimme me missäpäin tahansa Lempäälään.

Väliaikaiskotimme on vastavalmistunut asumisoikeuskoti, jossa on 78 neliötä. Kaikki on uutta, mutta asunto on täynnä tavaraa, sillä omakotitalon tavarat ovat matkustaneet mukanamme. Tässä kodissa ei kiinnosta sisustusjutut ollenkaan. 

Sillä sekunnilla, kun teimme kaupat edellisestä kodistamme, aloitimme uuden kodin etsimisen. Etsintä alkoi ensin ajatuksen tasolla. Mietimme todella tarkkaan mitä meidän perhe haluaa uudelta kodilta. Tarkoitus ei ole täyttää mitään määrättyjä muotteja, vaan luoda aivan omanlainen ratkaisu, joka sopii juuri meidän perheelle. Jos minulta kysytään, haluaisin ostaa 400 neliöisen Kannustalon Auroran. Tarina ei tosin kerro, kuka sitä rahoittaisi, siivoisi tai huoltaisi! :) Joten yritän olla realistinen asian kanssa.

Kiersimme asuntonäytöissä monta kuukautta, ja jokaisesta näytöstä opimme uutta. Opimme, mitä meidän perhe arvostaa asumisessa. Siitä olemme ainakin yhtä mieltä, että haluamme kodin olevan uudehko, nykyaikainen tekniikaltaan ja että koti on yhdessä kerroksessa. Ja ehkä aikanaan hankimmekin Auroran, mutta tällä hetkellä perheemme arvostaa selkeää, kompaktia kotia ja sitä, että kustannukset ovat kohtuulliset. 
Opimme myös, että etukäteen ajateltu rivi-tai paritaloasunto ei ole meitä varten. Olemme sen verran meluavaa ja omaa rauhaa arvostavaa porukkaa, että vain omakotitalo tulee kyseeseen. 

Löysimme viime vuoden puolella talon, josta teimme kaupat tällä viikolla. Tämä oli toinen koti, jota kävimme katsomassa. Tarina ei ollut kuitenkaan niin ruusuinen, kun voisi kuvitella. Ensimmäisen näytön jälkeen totesimme talon olevan auttamatta liian pieni. Talossa on 120 neliötä, ja tämä kolmevuotias talo vaatii pientä pintaremonttia. 

Tämän jälkeen kävimme varmaan kolmessakymmenessä asuntonäytössä ympäri Lempäälää. Joulukuun lopussa päätimme antaa talolle vielä mahdollisuuden ja kävimme katsomassa sitä uudelleen. Siinä vaiheessa omat toiveet olivat selkiytyneet, ja talon potentiaali näkyi selvemmin. Teimme tarjouksen, joka hyväksyttiin ja nyt pääsemme muuttamaan taloon maaliskuussa! 
Talon parhaimpina puolina on iso olohuone-keittiö, upeat näkymät pellolle ja lyhyt matka JoJon eskariin.

Myönnän täysin, että tämä ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta uskon siitä tulevan ihana koti meidän perheelle.  Olen tehnyt ahkerasti sisustussuunnitelmaa, ja pari huonetta on jo valmiina (ajatuksen tasolla). Muutamme ensin taloon ja sitten aloitamme varsinaisen remontoinnin, sillä talossa kannattaa asua ennen remontteja, jos mahdollista. JoJo on myös innokkaasti mukana suunnitelmissa ja valitsemassa huonekaluja uuteen huoneeseensa.

Tiedän, että tästä tulee hyvä koti meidän perheelle ja en jaksa odottaa, että saamme aloittaa tämän uuden vaiheen elämässämme. 
---
Kerro kommentissa, mitä ajatuksia sinulle on kodin hankintaan liittyen ja minkälaisia kriteerejä teidän perheellä on kodille?


CONVERSATION

9 kommenttia:

 1. Ihana aita!
  Yksitasoinen ratkaisu on hyvä. Siinä on kaikki neliöt käytössä. Lempäälä on kaunista seutua ja kaikki palvelut lähellä :)
  Onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toi aita on munkin mielestä ihana. Ja mua rauhottaa tuollainen ihana peltonäkymä!

   Hanne, ollaan samaa mieltä Lempäälästä. Siitä on tullut meidän koti ja olen tosi tyytyväinen meidän päätökseen jäädä tänne. Ja nyt meillä oli hyvää aikaa pohtia ennen eskaria, mihin sitä muuttaa ja minkälaiseen kotiin :)

   Poista
 2. Onneksi olkoon ❤️ Eihän se aina ole rakkautta ensi silmäyksellä, vaan voi tosiaan vaatia itsensä tuntemista paremmin ennen kuin ymmärtää, mikä on itselle parasta 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen ♥
   Oon samaa mieltä, että toi pohdintatauko teki terää! Joskus oon pohtinyt, että pitäisikö talonhankita olla suurta rakkautta ensisilmäyksellä, mutta yritän olla armollisempi itselleni. Ja ymmärtää, että ensinnäkin tässä etsitään kotia kolmelle, eli ei pelkästään mun maku saa uutta kotia määritellä. (vaikkakin sisustus varmasti on suurelta osin mun käsialaa;) ) ♥ ♥ ♥

   Poista
 3. Onnea talokauppojen johdosta!

  Meillä etsinnässä hieman isompi asunto. Mies haluaisi ison omakotitalon ja minä taas 4h+k yhdessä kerroksessa olevan talon, rivarin tai uuden kerrostaloasunnon. Jälkimmäiset on täällä todella kalliita, eli halvempi ostaa okt.

  Ollaan käyty katsomassa yhtä isoa taloa ja pienempää paritaloa. Rakentaminen vois olla myös yksi vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaret, kiitokset sulle kommentista ♥
   Toivotaan, että teidän perheelle löytyy ihana koti! Tai vaikka jos aloitatte rakentamaan, sekin on ihana, kun saa itse suunnitella oman kodin!
   Mekin pohdittiin rakentamista ja selviteltiin tontteja, mutta tässä vaiheessa elämää me kaivataan hieman helpotusta arkeen, mahdollisuutta harrastuksiin ja matkailuun, joten meidän voimavaroilla (ja budjetilla) tää oli paras ratkaisu.

   Valoisaa talvea teidän perheelle ja kodin etsinnälle!

   Poista
 4. Minulla ei ole oikein ohjeita talon ostoa ajatellen. Me kun olemme asuneet tässä ekassa rakentamassamme talossa lähes 40 vuotta. Tuskinpa enää rakennammekaan. Seuraava koti on rivitalo tai kerrostalo.
  Mutta teillä on tosi mielenkiintoinen aika, onnea uudelle kodille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, Tuija, te olette rakentaneet mieluisen kodin 40 vuotta sitten! Olette tienneet jo silloin, mikä on teidän juttu! Ihan huippua kuulla ♥

   Kiitokset sulle, kun aina jaksat kommentoida täällä! Valoisia päiviä sulle ♥

   Poista
 5. Onnea uuteen kotiin!Ja siihen saa tehtyä kaikkea lisää ajan myötä.Meillä esim.12v rakennuttama talo sai 2 vuotta sitte lasiterassin,tavallista terassia laajennettu monta kertaa ja nyt haaveissa ulkorakennus,jossa olisi sauna ja yksi huone (sellainen keittiö/olohuone/kuntoilu tila...).

  VastaaPoista

Olisin oikein ilahtunut kommentistasi ♥
Any comments? ♥