DIY: betonituikut

Päätimme ystäväni kanssa käynnistää eräänä iltana askarteluprojektin. Ystäväni autotallista löytyi hienojakoista betonia, joten projektiin löytyi tarvittavat materiaat läheltä! Projekti on todella edullinen, joten rahasta tämä ei varmisti jää kenelläkään kiinni.


Tarvikkeet:
Ämpäri
Sekottaja
Kuivabetonia
Vettä
Tuikkuja
Teippiä
Muotteja
Vaneri

Kuivabetoniin sekoitetaan vettä vain vähän kerrallaan. Valmis betoni on niin tukevaa, että sen voi pyörittää palloksi, mutta pallo alkaa "sulamaan" pikkuhiljaa. Jos käytät puisia muotteja, ne kannattaa kastella ennen betonia, koska huokoinen puu imee betonia itseensä ja lopputulos voi olla epätasainen. Huomautan myös, että pahvi ei sovellu tähän liian pehmeän rakenteensa vuoksi. Mutta pahviset kahvimukit ovat sisältä sen verran kosteuttakestäviä, että ne soveltuvat projektiin hienosti. 

Muoteiksi sopii hyvin vaneri, puu, tai esimerkiksi maitotölkki.Kun betoni on kaadettu muottiin, kannattaa kopauttaa astiaa pöytään pari kertaa, jotta pahimmat ilmakuopat lähtevät liikkeelle. Sen jälkeen tuikku asetetaan keskellä kuppia. Jotkut kupit vaativat muutaman lisätuikun painoksi. Myös esimerkiksi kolikkoja voi käyttää painona.

Muutaman tunnin päästä betonia pitää käydä kastelemassa, jotta betonia ei kuivuisi epätasaisesti. Jos se sattuu tapahtumaan, betoni halkeaa helposti, joten tätä vaihetta ei kannata unohtaa.


Lopputulos:
En ole aiemmin löytänyt mieluisia tuikkukuppeja, joten ihana saada jotain uutta aikaiseksi ja vielä itsetehtynä. Mielestäni lopputulos on todella kaunis ja kestävä.

Kiitos avusta mr. & mrs. V!

CONVERSATION

6 kommenttia:

 1. Kivoja! Mun betonipaja näyttää olevan edelleen lakossa :D. Oli hirvee alkuinnostus, jonka jäljiltä talli on täynnä tähänastisia tekeleitä, muotteja ja sotkua.. Mutta ehkä se siitä vielä joskus uudelleen pyörähtää käyntiin.

  Iloista viikendiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, kiitos ihanasta viestistä!
   Me ruvettiin ystävän kanssa miettimään jo ulkotulille betonikippoa. Saas nähdä toteutammeko tätä ideaa pian!? :)))
   Valoisia syysiltoja sulle!

   Poista
 2. Ovatpa ne suloisia - ja sait homman niin helpolle kuulostamaan, että tekisi melkein mieli kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey, ihanainen!
   Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Tosi edullinen idea, että jos joku menee pieleen, ei haittaa heittää roskiin :)))

   Poista
 3. Onpa hienoja ! Tyhmääkin tyhmempi kysymys; kun tuikku on palanut loppuun niin voihan noita tuikkukuppeja käyttää uudelleen? Kun jossain kuvissa näytti että se Tuikun kuori on kiinni betonissa eikä lähde nätisti irti... niin ja miten tuo kastelu tapahtuu? Voisikohan tätä ideaa käyttää myös ulkoroihuihin niin saisi nätit telineet niille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey ja kiitos kivasta kommentista! Olet aivan oikeassa, että osat tuikuista jäi kiinni kuivuneeseen betoniin. Niitä oli kolme. Ne nimenomaiset kipot menivät roskiin. Mutta onneksi tämä on todella edullinen Tuunaus, joten ei haittaa heittää osaa roskiin.

   Ajattelimme ystäväni kanssa tehdä ulkotulille juurikin samanlaiset, hauska että sulle tuli sama idea!!!

   Ulkotuliin sopii parhaiten 1kg karkkirasia, ainakin mitä olen netissä nähnyt.

   Poista

Olisin oikein ilahtunut kommentistasi ♥
Any comments? ♥