Terassin lasitus

Talomme terassi oli alunperin ehkä 30m2. Siihen ei sopinut sen pitkulaisen muodon vuoksi monikaan kaluste, joten siitä se ajatus sitten lähti! Nyt terassia on lähes 80m2, ja hieman alle 20m2 siitä alueesta on lasitettu. Kirjoittelen hieman siitä, miten projekti eteni, ja mitä tuotteita olemme käyttäneet.
---

Vappuna aloitimme projektin maalaamalla Colorian ulkomaalilla terassin pylväät ja katon (alpion) valkoiseksi. Se raikasti ilmettä todella paljon, ja sama projekti jatkuu pitkälle kesään, kun aiomme maalata koko talon alpiot.

Kansilautojen irroitus oli seuraavana vuorossa.
Lautoja ei voinut tosin irroittaa kaikkia kerralla, koska jonkunlainen kulku talon sisään piti järjestää. Niinpä laudat irroitettiin osissa.
Terassipohjien teossa ja lasituksen asennuksessa meni yhteensä kaksi päivää, ja Siestan miehet puuhasivat ahkerasti koko päivän kuumalla pihamaalla. Kävimme välillä tarjoamassa kahvia ja limua, kun niin kuumalta touhulta se työ vaikutti.

Terassin lasit
Lasitusta lähdettiin suunnittelemaan ystävänpäivänä, jolloin Siestan edustaja kävi meillä mittailemassa terassia ja antamassa tarjouksen. Tarjous oli niin hyvä,  että emme voineet kieltäytyä siitä. Myöhemmin samalla viikolla mittamies tuli vielä ottamaan tarkat mitat terassista, jotta vältyttäisiin kaikilta mahdollisilta mittavirheiltä. Lasikaton avulla terassiin olisi saanut lisämetrin, mutta se olisi tuonut 3000€:n lisähinnan, joten päätimme suunnitella alusta asti terassin lasituksen olemassaolevan katon mukaiseksi. 

Olemass oleva katto määritteli, minkämuotoinen ja kokoinen lasitettu osuus tuli olemaan. Kompensoimme lasitetun osuuden kokoa tekemällä terassista suunniteltua isomman. 

Tämän jälkeen haimme luvan kunnalta, sillä ainakin Lempäälässä lasitus vaatii kunnan luvan. Muuten esimerkiksi talon myyminen voi olla hankalaa, jos luvat eivät ole kunnossa! Luvan hakemisessa ja naapureiden kuulemisessa kesti kuukausi, mutta fiksuina olimmekin aloittaneet projekti talvella. Kun tuli toukokuu, oli säät ja paperit kunnossa työn aloittamiseen. 

Todella mukavasti Siesta viestitteli projektin etenemisestä ja aikataulusta. Olimme siitä todella iloisesti yllättyneitä. Tiesimme koko ajan, miten projekti etenee koko ajan.

Lasien asennus vaikuttaa olevan tarkkaa puuhaa ja sitä ei haluakaan tehdä vasemmalla kädellä. 
Olimme valinneet ensisijaisen vaihtoehdon sijaan normaalia kapeammat liukuovet pitkälle sivulle, eli niistä tuli noin metrin levyiset ja niitä on 8 kpl. Lisäksi halusin, että keittiön oven vierellä olevalla seinällä on ylälasi yhtenäinen, ilman välissä olevaa tummanharmaata karmia. Tämäkin muutos osoittautui tosi onnistuneeksi valinnaksi, sillä nyt ylälasi (suorakulmainen kolmio) on ihanan ilmavan ja näyttävän näköinen. Karmit ovat tummanharmaan väriset. Jokaiselle terassille sopinee omanlaiset versiot lasituksesta, ja me olemme erityisen iloisia, miten kaunis lopputulos meidän lasituksesta tuli. 
Saimme suunnitteluvaiheessa käyttöömme  3D-kuvia tulevasta terassista, mutta oli vaikea kuvitella etukäteen, miltä lasitus tulee todellisuudessa näyttämään. 

Kaunis, säänkestävä sohvaryhmä on Koti-Siili:stä.
Lasitetulla terassilla voi viettää aikaa pitkälle syksyyn, koska tehokas lämmitin asennettiin sohvan yläpuolelle.

Terassin muoto
Terassin tekeminen alkoi kansilautojen irroittamisella. Samalla maalasimme tummanruskean alpoin, eli alakaton sekä pylväät valkoiseksi Colorian maalilla. 
Terassin isoimman laajennuksen pohjat tekivät Siestan miehet samalla, kun asensivat lasituksen. Terassin uudet kansilaudat ovat sileää, painekyllästettyä peruslautaa. Kansilaudat näyttävät nyt jo tosi hyvältä, vaikka ovatkin edullisemmasta päästä. Lisäksi ne tullaan öljyämään Colorian puuöljyllä, joka on tummanharmaan sävyinen. Öljyämään päästään tosin vasta hetken kuluttua. 

Mr. J huomasi, että terassin laajennusosasta jäi ylimääräiseksi puuta, jotka hän käytti laajentaakseen terassin toisen puolen. Samalla se myös madallettiin, jotta saatiin hieman eri tasoja terassille. Kekseliäs mies, eikö?

Kaiken kaikkiaan terassi ja sen lasitus maksoi hieman alle 10 000€. Mr. J säilytti kaikki kuitit, ja näin tarkka summa on tiedossa. Se oli tiedossa, ettei lasitus ole ilmaista, mutta yllättäviä kuluja olivat kaikki pienet jutut, joista kasvoi iso summa: sähkölaitteita, miljoonia ruuveja, pylväshattuja, johtoa yms. Siihen meni pari ihanaa allinclusive-reissua ulkomaille, mutta ehkä tässä vielä ehditään matkailemaan!


Haluan tähän loppuun sanoa suuren kiitokset mr. J:lle terassin suunnitelmasta ja toetutuksesta. 
Hän näki valtavan vaivan sen eteen, että siitä tuli noin kaunis. Kiitos, olet mun teräsmies!

CONVERSATION

4 kommenttia:

 1. Todella ihana kesähuone ja terassi

  VastaaPoista
 2. Hieno terassi tuli, todellakin kiva jatke kodille kesäksi! Mukava lukea tarkemmin sen synnystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana Milla, kiitos kovasti kauniista sanoista.
   Ajattelin kirjoittaa terassin teosta pidemmän tekstin siitä syystä, että sitä on kyselty kovasti ja toivottavasti siitä tulisi vinkkejä terassin nikkaroijille :D

   Poista

Olisin oikein ilahtunut kommentistasi ♥
Any comments? ♥